2017-06-10 23:33:03• hírek • Kocsis Zoltán

Hol dalt hallasz, ott telepedj meg! - Ünnepelt a Gute Laune néptánccsoport

Tizedik születésnapját ünnepelte szombat délután a szatmári Német Demokrata Fórum néptánccsoportja, a Gute Laune. A jeles jubileum tiszteletére a fórum nagyszabású néptánctalálkozót szervezett.

A német fórum egyik fő célkitűzése a sváb kultúra ápolása, népszerűsítése, ebben pedig a Gute Laune tánccsoport felbecsülhetetlen szerepet játszik, fogalmazott Leitner János, a fórum megyei elnöke. Felelevenítette a kezdeteket, amikor 25 évvel ezelőtt Csendes István tanár úr vezetésével megalakult a fórum énekkara. Tíz esztendővel ezelőtt aztán ez alakult át tánccsoporttá Rist Gabriella, a Gemeinsam ifjúsági egyesület akkor vezetőjének irányításával.

A táncbemutató megnyitásán Pataki Csaba megyei tanácselnök köszöntötte a Szatmár határain túlról érkezőket és örömének adott hangot, hogy a néptánctalálkozón több generáció tagjai is jelen vannak. „A fiatalabbaknak tovább kell vinniük az idősebbektől kapott tüzet” - fogalmazott, kiemelve a sváb rendezvények különleges hangulatát. Johann Forstenheizler, a Sathmarense Kulturális Egyesület elnöke a zene, a dal, a tánc erejét plasztikusan egy régi közmondással igyekezett kifejezni: hol dalt hallasz, ott telepedj meg!

A „szülinapon” összesen 14 tánccsoport vett részt: a Szarvas Károly vezette megyei tánccsoport képviselte a magyar, a Cununita és a szaniszlói csoport a román, a Gute Laune, a magyarországi Zajtáról, Majtényből, a máramarosi Felsővisóról, Krasznabéltekről, Nagykárolyból, Nagyváradról, Szaniszlóról, a bihari Palotáról, Csomaközről érkezők, valamint a Gemeinsam pedig a német kultúrát.

A Svábházból indulva a csoportok tagjai – természetesen a rájuk jellemző népviseletben - végigvonultak a Széchenyi (December 1) utcán és a Sugárúton, majd a megyei múzeummal szembeni téren állapodtak meg. A délután során itt mutattak be egy-egy rövid műsort.

És itt várta őket, illetve az érdeklődőket finom boraival a Nachbil standja, illetve több ezer ízletes – túrós, lekváros és krumplis – strudli. A majtényi nők 50 kg liszttel, 30 liter olajjal, 30 liter tejjel, 7 kg túróval, 15 kg szilvalekvárral (szigorúan rézüstben házilag főtt lekvárral), 45 kg krumplival és 180 tojással, míg a csomaköziek 30 kg liszttel, 20 l tejjel, 5 kg túróval, 90 tojással, egy liter tejföllel, 5 liter lekvárral, 18 l olajjal és 30 kg krumplival készültek. Előbbiek négyezer, utóbbiak mintegy kétezer strudlit készültek sütni.

Ám hiába a sok szorgos kéz, a szatmári svábok specifikus édessége iránt hatalmas volt az érdeklődés. A strudli mellesleg csak számunkra számít kuriózumnak, a szakácsok elmondása szerint ugyanis a sváb háztartásokban rendszerint minden pénteken sül belőle….  

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: